OBRAZOVNI
PROFIL: AGROTURISTIČKI TEHNIČAR
TRAJANJE: 4. GODINE.
Agroturistički tehničar prvenstveno se bavi
seoskim turizmom kojem se u današnje vrijeme daje na izuzetno velikoj
važnosti, a naglasak se stavlja na poljoprivrednim, turističkim i ugostiteljskim
poslovima vlastitog gospodarstva. Naučit ćeš sve o konvencionalnoj i
ekološkoj proizvodnji voća i povrća, vinove loze i drugih poljoprivrednih
proizvoda, kao i o općim karakteristikama domaćih životinja, načinu njihove
reprodukcije i pravilnom hranjenju. Upoznati
ćeš se s organizacijom i radom manjih obiteljskih gospodarstva te radom u
ugostiteljskim objektima (seoski turizam). Usvojit ćeš znanja o primjeni
suvremenih tehnologija u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane (voća, povrća,
mesa). Naučit ćeš kako se proizvodi i organizira ekološka proizvodnja hrane
(strojevi, uređaji i repromaterijali u proizvodnji) Biti ću osposobljen za
samostalno sastavljanje jelovnika te pripremu hrane. Razviti
ćeš komunikacijske vještine i kreativnost i biti osposobljen osmisliti ponudu
i prezentaciju vlastitih proizvoda i usluga te tako naučiti konkurirati na
tržištu. Nakon završetka školovanja možeš pokrenuti vlastito obiteljsko
gospodarstvo. Moći ćeš se baviti vlastitim seoskim turizmom. Učiti ćeš
o povijesti i tradiciji hrvatskog sela tako da ćeš moći surađivati i
raditi u turističkim zajednicama ili raditi u
poduzećima koja se bave raznim vidovima seoskog, ekološkog ili rekreativnog
turizma. Raditi u ugostiteljskim objektima. Otvoriti samostalnu
obrtničku radnju (restoran i sl.). Agroturistički tehničar treba imati znanja o ekološkoj
proizvodnji povrća, voća, vinove loze i drugih poljoprivrednih i prehrambenih
proizvoda. Za rad su mu potrebna osnovna znanja o općim karakteristikama
domaćih životinja, načinu njihove reprodukcije, pravilnog hranjenja i njegom
životinja te procesima proizvodnje mesa, mlijeka i jaja. Agroturistički
tehničari bi trebali imati dobro razvijene vještine hortikulturnog uređenja
gospodarstva, uređenje okućnice ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i
travnjacima – od formiranja i sadnje do njege i održavanja. Također, poželjna
su znanja i vještine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući pritom
tradicionalnu kuhinju i običaje. Agroturistički
tehničar treba znati osmisliti sadržaj i ponude, te prezentacije i promidžbu
vlastitih usluga. Treba poznavati povijest i tradicije hrvatskog sela,
narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme. Agroturistički
tehničar treba biti komunikativan, kreativan i snalažljiv, npr. u organizaciji različitih načina rekreacije i
organiziranja slobodnog vremena u prirodi i na selu. |
Popis
zdravstvenih zahtjeva |
Uredan vid, sluh, njuh, raspoznavanje osnovnih boja. Uredno
kognitivno, emocionalno i psihomotoričko
funkcioniranje. Uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Uredna funkcija
srčano-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Uredna funkcija kože na
otkrivenim dijelovima tijela. |
Šifra
škole |
Srednja
gospodarska škola Križevci (06-041-504) |
Šifra
programa |
330624 |
Naziv
škole i obrazovnog
programa |
Srednja
gospodarska škola Križevci Poljoprivredni
tehničar-opći 4 g. |
Trajanje
godina |
4 |
Razredni
odjeli |
1 |
Broj
upisnih mjesta |
21 |
Nastavni
predmeti značajni
za izbor kandidata |
Hrvatski
jezik, Matematika, prvi strani jezik, Biologija, Kemija i Tehnička kultura |
Strani
jezik |
Engleski/Njemački |
Natjecanje
iz znanja koje
se vrednuje pri upisu |
Natjecanje
mladih tehničara |
Potrebni
dokumenti |
Upisnica,
Svjedodžba medicine rada i dokumentacija kojom se dokazuje ostvarivanje prava
na dodatne bodove |
Popis
izbornih predmeta za sva zanimanja: |
Vjeronauk
/ Etika |
Popis
nastavnih predmeta i broja sati po razredima (kurikulum)
|