OBRAZOVNI PROFIL:  AGROTURISTIČKI TEHNIČAR

TRAJANJE:  4. GODINE.

Agroturistički tehničar prvenstveno se bavi seoskim turizmom kojem se u današnje vrijeme daje na izuzetno velikoj važnosti, a naglasak se stavlja na poljoprivrednim, turističkim i ugostiteljskim poslovima vlastitog gospodarstva. Naučit ćeš sve o konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji voća i povrća, vinove loze i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i o općim karakteristikama domaćih životinja, načinu njihove reprodukcije i pravilnom hranjenju.  Upoznati ćeš se s organizacijom i radom manjih obiteljskih gospodarstva te radom u ugostiteljskim objektima (seoski turizam). Usvojit ćeš znanja o primjeni suvremenih tehnologija u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane (voća, povrća, mesa). Naučit ćeš kako se proizvodi i organizira ekološka proizvodnja hrane (strojevi, uređaji i repromaterijali u proizvodnji) Biti ću osposobljen za samostalno sastavljanje jelovnika te pripremu hrane. Razviti ćeš komunikacijske vještine i kreativnost i biti osposobljen osmisliti ponudu i prezentaciju vlastitih proizvoda i usluga te tako naučiti konkurirati na tržištu. Nakon završetka školovanja možeš pokrenuti vlastito obiteljsko gospodarstvo. Moći ćeš se baviti vlastitim seoskim turizmom. Učiti ćeš o povijesti i tradiciji hrvatskog sela tako da ćeš moći surađivati i raditi  u turističkim zajednicama ili raditi u poduzećima koja se bave raznim vidovima seoskog, ekološkog ili rekreativnog turizma.  Raditi u ugostiteljskim objektima. Otvoriti samostalnu obrtničku radnju (restoran i sl.). Agroturistički tehničar treba imati znanja o ekološkoj proizvodnji povrća, voća, vinove loze i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Za rad su mu potrebna osnovna znanja o općim karakteristikama domaćih životinja, načinu njihove reprodukcije, pravilnog hranjenja i njegom životinja te procesima proizvodnje mesa, mlijeka i jaja. Agroturistički tehničari bi trebali imati dobro razvijene vještine hortikulturnog uređenja gospodarstva, uređenje okućnice ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima – od formiranja i sadnje do njege i održavanja. Također, poželjna su znanja i vještine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući pritom tradicionalnu kuhinju i običaje. Agroturistički tehničar treba znati osmisliti sadržaj i ponude, te prezentacije i promidžbu vlastitih usluga. Treba poznavati povijest i tradicije hrvatskog sela, narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme. Agroturistički tehničar treba biti komunikativan, kreativan i snalažljiv, npr. u organizaciji različitih načina rekreacije i organiziranja slobodnog vremena u prirodi i na selu.

 

Popis zdravstvenih zahtjeva

 

Uredan vid, sluh, njuh, raspoznavanje osnovnih boja. Uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje. Uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Uredna funkcija srčano-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela.

Šifra škole

Srednja gospodarska škola Križevci (06-041-504)

Šifra programa

330624

Naziv škole i

obrazovnog programa

Srednja gospodarska škola Križevci

Poljoprivredni tehničar-opći 4 g.

Trajanje godina

4

Razredni odjeli

1

Broj upisnih mjesta

21

Nastavni predmeti

značajni za izbor kandidata   

Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik, Biologija, Kemija i Tehnička kultura

Strani jezik

Engleski/Njemački

Natjecanje iz znanja

koje se vrednuje pri upisu

Natjecanje mladih tehničara

Potrebni dokumenti

Upisnica, Svjedodžba medicine rada i dokumentacija kojom se dokazuje ostvarivanje prava na dodatne bodove

Popis izbornih predmeta za sva zanimanja:

Vjeronauk / Etika

 

 

POGLEDAJTE PPT PREZENTACIJU ŠKOLE

POGLEDAJTE VIDEO FILM

 

 

Agroturistički tehničar prvenstveno se bavi seoskim turizmom kojem se u današnje vrijeme daje na izuzetno velikoj važnosti, a naglasak se stavlja na poljoprivrednim, turističkim i ugostiteljskim poslovima vlastitog gospodarstva.

Što ću naučiti?

Naučit ćeš sve o konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji voća i povrća, vinove loze i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i o općim karakteristikama domaćih životinja, načinu njihove reprodukcije i pravilnom hranjenju.

Upoznati ćeš se s organizacijom i radom manjih obiteljskih gospodarstva te radom u ugostiteljskim objektima (seoski turizam).

Usvojit ćeš znanja o primjeni suvremenih tehnologija u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane (voća, povrća, mesa).

Naučit ćeš kako se proizvodi i organizira ekološka proizvodnja hrane (strojevi, uređaji i repromaterijali u proizvodnji)

Biti ću osposobljen za samostalno sastavljanje jelovnika te pripremu hrane.

Razviti ćeš komunikacijske vještine i kreativnost i biti osposobljen osmisliti ponudu i prezentaciju vlastitih proizvoda i usluga te tako naučiti konkurirati na tržištu. Nakon završetka školovanja možeš pokrenuti vlastito obiteljsko gospodarstvo.

Moći ćeš se baviti vlastitim seoskim turizmom.

Učiti ćeš o povijesti i tradiciji hrvatskog sela tako da ćeš moći surađivati i raditi  u turističkim zajednicama ili raditi u poduzećima koja se bave raznim vidovima seoskog, ekološkog ili rekreativnog turizma. 

Raditi u ugostiteljskim objektima.

Otvoriti samostalnu obrtničku radnju (restoran i sl.)

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

 

Agroturistički tehničar treba imati znanja o ekološkoj proizvodnji povrća, voća, vinove loze i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Za rad su mu potrebna osnovna znanja o općim karakteristikama domaćih životinja, načinu njihove reprodukcije, pravilnog hranjenja i njegom životinja te procesima proizvodnje mesa, mlijeka i jaja. Agroturistički tehničari bi trebali imati dobro razvijene vještine hortikulturnog uređenja gospodarstva, uređenje okućnice ukrasnim drvećem, grmljem, cvijećem i travnjacima – od formiranja i sadnje do njege i održavanja. Također, poželjna su znanja i vještine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući pritom tradicionalnu kuhinju i običaje.

 

Agroturistički tehničar treba znati osmisliti sadržaj i ponude, te prezentacije i promidžbu vlastitih usluga. Treba poznavati povijest i tradicije hrvatskog sela, narodne nošnje, rukotvorine, narodne običaje i pjesme. Agroturistički tehničar treba biti komunikativan, kreativan i snalažljiv, npr. ou rganizaciji različitih načina rekreacije i organiziranja slobodnog vremena u prirodi i na selu.

 

 

Gdje ću učiti i polaziti praktičnu nastavu?

 

Praktičnu nastavu učenici polaze na školskoj ekonomiji koju čine razni praktikumi. Učenici mogu praktičnu nastavu polaziti i na vlastitom OPG-u, najčešće za stručnu praksu koja se vrši kod izrade završnog rada     

 

 

Agrotehnicar21.jpg

 

http://www.ss-gospodarska-kc.skole.hr/Praktikumi_datoteke/image036.jpg  berba jabuka

 

001  http://www.ss-gospodarska-kc.skole.hr/Praktikumi_datoteke/image032.jpg 

 

Opći smer nova staja                                                           

 

Što mogu raditi nakon završetka školovanja?

 

Ako tvoji roditelji imaju gospodarstvo na kojem se bavite uzgojem domaćih životinja, ratarskih kultura, voća i povrća, ovaj ti smjer omogućuje da nastaviš obiteljsku tradiciju uz primjenu suvremenih tehnologija  i dostignuća. Također, možeš raditi u poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, kao prezentator selekcijskih kuća i na drugim gospodarstvima. Ako želiš, školovanje možeš nastaviti na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima ili na drugim fakultetima u Hrvatskoj.

 

Europass prilog svjedodžbi !

 

-osobito važan jednoobrazni i standardizirani  dokument na hrvatskom i engleskom jeziku koji se na europskoj razini izdaje od strane škole učeniku uz svjedodžbu o završnome radu. Svrha Europass priloga svjedodžbi je razumijevanje, uspoređivanje i vrednovanje kvalifikacija u strukovnom obrazovanju na međunarodnoj razini, a isto tako daje korisne informacije poslodavcima kako bi lakše prepoznali svojeg budućeg zaposlenika, omogućava uspješnije usmjeravanje učenika prema tržištu rada, mobilnost, nastavak obrazovanja ili prednost pri budućem zapošljavanju. Europski je cilj omogućiti dodjelu Europass priloga svjedodžbi za sve strukovne kvalifikacije. Za sada se u Republici Hrvatskoj Europass prilog svjedodžbi izdaje za 26 kvalifikacija između kojih je i kvalifikacija Agrotehničar.

 

   Popis nastavnih predmeta i broja sati po razredima (kurikulum)

 

Obrazovni program: AGROTURISTIČKI TEHNIČAR

Nastavni predmet

TJEDNI FOND SATI

I. god.

II. god.

III. god.

IV. god.

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

3

2.

Strani jezik

2

2

2

2

3.

Povijest

2

2

-

-

4.

TZK

2

2

2

2

5.

Politika i gospodarstvo

-

-

-

2

6.

Vjeronauk/Etika

1

1

1

1

7.

Matematika

2

2

2

2

8.

Fizika

2

-

-

9.

Kemija

2

2

-

-

10.

Računalstvo

-

2

2

-

UKUPNO

16

16

12

12

11.

Turistička geog. Hrvatske

2

-

-

-

12.

Čovjek, zdravlje, ekologija

2

2

-

-

13.

Prehrana i poznavanje robe

-

1+1

-

-

14.

Kuharstvo

-

-

1+1

1+2

15.

Ugostiteljsko posluživanje

-

-

-

1+1

16.

Turizam i marketing

-

-

-

1+1

17.

Bilinogojstvo

1+1

1+1

2+1

-

18.

Stočarstvo

1+1

1

1+1

-

19.

Ekološka poljoprivreda

-

-

1+1

-

20.

Hortikulturno uredenje gospodarstva

-

-

-

1+1

21.

Izborni i fak. predmeti

1+1

1+1

1+1

1+1

22.

Praktična nastava

4+3

4+3

4+4

3+4

UKUPNO

17

16

19

18

SVEUKUPNO

33

32

31

30

23.

Stručna praksa

105/god.

105/god.

105/god.

96/god.

 

IZBORNA  NASTAVA

1. razred - Ljekovito bilje - 2 sata
2. razred - Uzgoj južnih kultura - 2 sata
3. razred - Vinarstvo - 2 sata
4. razred - Prerada i čuvanje poljoprivrednih proizvoda - 2 sata

 


 

Agroturistički tehničar

 

Neprestano povećanje standarda života u razvijenom svijetu dovodi do ekspanzije turizma - Seoski turizam, kao novi vid turizma  je sve rašireniji i prihvaćeniji.

Naša zemlja je bogata prirodnim i ljepotama a ima prednost što je ekološki čista, no nedostaje nam mladih i ambicioznih stručnjaka koji bi seoski turizam masovnije pokrenuli ...

 

·  Pokrenut ću vlastito obiteljsko gospodarstvo

·  Bavit ću se Seoskim turizmom

·  Zaposlit ću se u Turističkim zajednicama

·  Radit ću u ugostiteljskim objektima

·  Otvorit ću samostalnu obrtničku radnju (restoran i sl.).

 

· Mogu proizvoditi Ekološki čistu hranu čija potražnja u EU neprestano raste.

· Mogu nastaviti studirati u prostorima škole, (VI stupanj).

· Ovim zanimanjem mogu osmišljavati i prezentirati nacionalnu i kulturnu baštinu pojedinih regija u Republici Hrvatskoj.

 

 

·  Kao budući Agroturistički tehničar upoznat  ćete se s organizacijom i radom manjih obiteljskih gospodarstva te radom u ugostiteljskim objektima (seoski turizam).

·  Usvojit ćete znanja o primjeni suvremenih tehnologija u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane (voća, povrća, mesa).

·  Naučit ćete kako se proizvodi i organizira ekološka proizvodnja hrane (strojevi, uređaji i repromaterijali u proizvodnji)

·  Biti ćete osposobljeni za samostalno sastavljanje jelovnika te pripremu hrane.