OBRAZOVNI PROFIL:  MLJEKAR

TRAJANJE:  3. GODINE

https://www.upisi.hr/upisi/

Popis zdravstvenih zahtjeva

           

Uredan vid, sluh, njuh, okus i raspoznavanje osnovnih boja. Uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje. Uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Uredna funkcija srčano-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela.

Šifra škole

Srednja gospodarska škola Križevci (06-041-504)

Šifra programa

91603

Naziv škole i

obrazovnog programa

Srednja gospodarska škola Križevci

Mljekar 3 g.

Trajanje godina

3

Razredni odjeli

0,29 A

Broj upisnih mjesta

6

Nastavni predmeti

značajni za izbor kandidata   

Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik

Strani jezik

Engleski/Njemački

Natjecanje iz znanja

koje se vrednuje pri upisu

Natjecanje mladih tehničara

Potrebni dokumenti

Upisnica, Svjedodžba medicine rada i dokumentacija kojom se dokazuje ostvarivanje prava na dodatne bodove

Popis izbornih predmeta za sva zanimanja:

Vjeronauk / Etika

 

POGLEDAJTE PPT PREZENTACIJU ŠKOLE

POGLEDAJTE VIDEO FILM

 

Bavi se preuzimanjem, preradom, pakiranjem, skladištenjem i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda. Obavlja poslove u proizvodnji mlijeka, mliječnih proizvoda i prerađevina.

 

Osposobljen je za uzgoj životinja koje daju mlijeko, provođenje postupaka zaštite mlijeka od kvarenja, pripreme mlijeka za transport i preradu te za različite načine proizvodnje mliječnih proizvoda.

 

Posao se obavlja u prostorima u kojima se moraju provoditi mjere dezinfekcije i sterilizacije. Ukoliko rade kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, trebaju imati i određene organizacijske sposobnosti.

 

Za obavljanje ovog zanimanja je važno poznavanje higijensko-tehničkih propisa i zahtjeva, načina prerade, čuvanja, pakiranja, ambalažiranja i skladištenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Treba se znati služiti sa strojevima u mljekarskoj industriji te poznavati njihovo održavanje, kao i funkcioniranje pomoćnih strojeva i uređaja.

 

mlj002.jpg mlj003.jpg

mlj004.jpg mlj005.jpg

mlj007.jpg mlj008.jpg

mlj009.jpg mlj010.jpg

mlj012.jpg mlj014.jpg

mlj022.jpg mlj015.jpg

mlj016.jpg  mlj020.jpg 

mlj019.jpg  mlj023.jpg

mlj006.jpg mlj013.jpg 

mlj018.jpg mlj021.jpg 

mlj011.jpg

 

Što ću naučiti?

 

Tijekom školovanja usvojit ću potrebna znanja i vještine za proizvodnju kvalitetnog svježeg mlijeka kroz uzgoj, njegu i hranidbu kvalitetnog stada i pomladaka životinja za proizvodnju mlijeka ( krave, ovce, koze) te za ispravno korištenje strojeva i uređaja u  primarnoj proizvodnji mlijeka (muzni uređaji)

 

Opći smer nova staja     Govedarski013

Naučit ću i kako ispravno primijeniti opće operacije u preradi mlijeka (obiranje, pasterizacija, određivanje gustoće i sadržaja mliječne masti u mlijeku) kao i kako proizvesti razne kvalitetne mliječne proizvode

(konzumno mlijeko, fermentirane mliječne proizvode, sir, maslac, i dr.)

 

1334648105325  Mljekari

 

Gdje ću učiti i polaziti praktičnu nastavu?

 

Škola raspolaže praktikumom za preradu mlijeka koji dnevno prerađuje oko 400 kg mlijeka u svježi kravlji sir, polutvrdi sir u tipu  gaude, kiselo vrhnje, domaći maslac i domaći kuhani sir.

 

U sklopu praktikuma uređen je i prodajni prostor u kojem se svakodnevno  vrši prodaja svježeg mlijeka i proizvoda.

 

Također imamo i laboratorij u kojem se vrši kemijska analiza mlijeka i mliječnih proizvoda.

 

7    12      

 

 

Što mogu raditi nakon završetka školovanja?

                                                                                                                  

                          Ovo zanimanje obrazuje kandidate za slijedeća područja rada:

 

o   za mala i srednje velika obiteljska gospodarstva koja se bave proizvodnjom mlijeka ( kravlje,ovčje, kozje)

 

o   mali preradbeni mljekarski pogon kapaciteta do 2.000 l mlijeka dnevne prerade u privatnom vlasništvu proizvođača mlijeka

 

o   velike mljekare sa specijaliziranim kadrovima

 

 

 

Popis nastavnih predmeta i broja sati po razredima (kurikulum)

Učenici smjera mljekar slušaju tijekom školovanja slijedeće predmete:

                            ZAJEDNIČKI DIO                                                           POSEBNI STRUČNI DIO

NASTAVNI PREDMET

TJEDNI BR. SATI

NASTAVNI PREDMET

TJEDNI BR. SATI

1.r.

2.r.

3.r.

1.r.

2.r.

3.r.

Hrvatski jezik

3

3

3

Matematika u struci

2

2

-

Strani jezik

2

2

2

Računalstvo

-

-

2

Povijest

2

-

-

Tehnologija zanimanja

6

6

6

Tjelesna i zdrav.kult.

2

2

2

Praktična nastava

14

14

16

Etika/Vjeronauk

1

1

1

UKUPNO STRUČNI DIO:

22

22

24

Politika i gospodarstvo

-

2

-

SVEUKUPNO:

32

32

32

UKUPNO OPĆEOBRAZOVNI DIO:

10

10

8

STRUČNA PRAKSA (godišnji broj sati)

182

182

42