OBRAZOVNI
PROFIL: MLJEKAR
TRAJANJE: 3. GODINE
Popis zdravstvenih
zahtjeva |
Uredan vid,
sluh, njuh, okus i raspoznavanje osnovnih boja. Uredno kognitivno i
emocionalno funkcioniranje. Uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti.
Uredna funkcija srčano-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Uredna
funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela. |
Šifra škole |
Srednja gospodarska
škola Križevci (06-041-504) |
Šifra programa |
91603 |
Naziv škole i obrazovnog programa |
Srednja gospodarska
škola Križevci Mljekar 3 g. |
Trajanje godina |
3 |
Razredni odjeli |
0,29 A |
Broj upisnih mjesta |
6 |
Nastavni predmeti značajni za izbor
kandidata |
Hrvatski jezik,
Matematika i prvi strani jezik |
Strani jezik |
Engleski/Njemački |
Natjecanje iz znanja koje se vrednuje pri
upisu |
Natjecanje mladih
tehničara |
Potrebni dokumenti |
Upisnica, Svjedodžba
medicine rada i dokumentacija kojom se dokazuje ostvarivanje prava na dodatne
bodove |
Popis izbornih predmeta za sva
zanimanja: |
Vjeronauk / Etika |
Bavi se preuzimanjem, preradom,
pakiranjem, skladištenjem i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda. Obavlja
poslove u proizvodnji mlijeka, mliječnih proizvoda i prerađevina. Osposobljen je za uzgoj životinja
koje daju mlijeko, provođenje postupaka zaštite mlijeka od kvarenja, pripreme
mlijeka za transport i preradu te za različite načine proizvodnje mliječnih
proizvoda. Posao se obavlja u prostorima u
kojima se moraju provoditi mjere dezinfekcije i sterilizacije. Ukoliko rade
kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, trebaju imati i
određene organizacijske sposobnosti. Za obavljanje ovog zanimanja je važno
poznavanje higijensko-tehničkih propisa i zahtjeva, načina prerade, čuvanja,
pakiranja, ambalažiranja i skladištenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Treba
se znati služiti sa strojevima u mljekarskoj industriji te poznavati njihovo
održavanje, kao i funkcioniranje pomoćnih strojeva i uređaja. |
Što ću naučiti? Tijekom
školovanja usvojit ću potrebna znanja i vještine za proizvodnju kvalitetnog
svježeg mlijeka kroz uzgoj, njegu i hranidbu kvalitetnog stada i pomladaka životinja
za proizvodnju mlijeka ( krave, ovce, koze) te za ispravno korištenje
strojeva i uređaja u primarnoj
proizvodnji mlijeka (muzni uređaji)
Naučit ću i kako ispravno primijeniti
opće operacije u preradi mlijeka (obiranje, pasterizacija, određivanje
gustoće i sadržaja mliječne masti u mlijeku) kao i kako proizvesti razne
kvalitetne mliječne proizvode (konzumno mlijeko, fermentirane
mliječne proizvode, sir, maslac, i dr.)
|
Gdje
ću učiti i polaziti praktičnu nastavu? Škola raspolaže praktikumom za preradu
mlijeka koji dnevno prerađuje oko 400 kg mlijeka u svježi kravlji sir,
polutvrdi sir u tipu gaude, kiselo
vrhnje, domaći maslac i domaći kuhani sir. U sklopu praktikuma uređen je i
prodajni prostor u kojem se svakodnevno
vrši prodaja svježeg mlijeka i proizvoda. Također imamo i laboratorij u kojem se
vrši kemijska analiza mlijeka i mliječnih proizvoda. Što mogu
raditi nakon završetka školovanja? Ovo zanimanje
obrazuje kandidate za slijedeća područja rada: o
za mala i srednje velika obiteljska gospodarstva koja se
bave proizvodnjom mlijeka ( kravlje,ovčje, kozje) o
mali preradbeni mljekarski pogon kapaciteta do o velike
mljekare sa specijaliziranim kadrovima |
Popis
nastavnih predmeta i broja sati po razredima (kurikulum)
Učenici smjera
mljekar slušaju tijekom školovanja slijedeće predmete:
ZAJEDNIČKI
DIO
POSEBNI STRUČNI DIO
NASTAVNI PREDMET |
TJEDNI BR.
SATI |
NASTAVNI PREDMET |
TJEDNI BR.
SATI |
||||
1.r. |
2.r. |
3.r. |
1.r. |
2.r. |
3.r. |
||
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
Matematika u struci |
2 |
2 |
- |
Strani jezik |
2 |
2 |
2 |
Računalstvo |
- |
- |
2 |
Povijest |
2 |
- |
- |
Tehnologija zanimanja |
6 |
6 |
6 |
Tjelesna i zdrav.kult. |
2 |
2 |
2 |
Praktična nastava |
14 |
14 |
16 |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
UKUPNO STRUČNI DIO: |
22 |
22 |
24 |
Politika i gospodarstvo |
- |
2 |
- |
SVEUKUPNO: |
32 |
32 |
32 |
UKUPNO OPĆEOBRAZOVNI DIO: |
10 |
10 |
8 |
STRUČNA PRAKSA (godišnji broj
sati) |
182 |
182 |
42 |