OBRAZOVNI PROFIL: 

Prehrambeni tehničar / Prehrambena tehničarka

TRAJANJE:  3. GODINE

https://www.upisi.hr/upisi/

 

 

Proširenje suradnje Srednje gospodarske škole Križevci i mliječne

industrije  Dukat d.d. u novoj školskoj godini 2024./2025.

 

Srednja gospodarska škola Križevci već dugi niz godina ostvaruje uspješnu poslovnu suradnju s mliječnom industrijom Dukat d.d. prodajom viška proizvedenog mlijeka iz govedarskog praktikuma naše škole.  Za slijedeću školsku godinu 2024./2025. škola će osim te suradnje upotpuniti suradnju s Dukatom d.d. i  za upis učenika u 1. razred zanimanja Mljekar.  


Suradnja škole i tvrtke Dukat d.d. realizirati će se kroz provedbu dijela teorijske i praktične nastave učenika zanimanja Mljekar s tvrtkom Dukat d.d..

 

Dodatno zainteresiranim učenicima koji će se školovati za zanimanje Mljekar, tvrtka Dukat d.d. će nuditi i program stipendiranja učenika kojima podupire struke važne za mljekarsku industriju, daje mladima uvid u rad u mliječnoj industriji te ih priprema za izlazak na tržište rada.


Po završetku školovanja u našoj školi tvrtka Dukat d.d. će ocijeniti kvalitetu rada učenika tijekom školovanja te nuditi mogućnost zapošljavanja za one učenike koji su se pokazali najboljima i najmotiviranijima za zanimanje Mljekar.

 

Pogledajte prezentaciju tvrtke Dukat d.d.

 

Prehrambeni tehničar je četverogodišnje srednjoškolsko zanimanje koje priprema učenike za rad u proizvodnji, kontroli kvalitete i analizi hrane i pića. Riječ je o vrlo traženom zanimanju u prehrambenoj industriji jer osigurava da hrana koju jedemo bude sigurna, kvalitetna i nutritivno vrijedna.

 

 

 

Što uči prehrambeni tehničar:

Tijekom školovanja prehrambeni tehničar stječe teorijska i praktična znanja iz:

 

Kemije i biokemije hrane – sastav i kemijski procesi u hrani (bjelančevine, masti, vitamini, minerali).

 

Mikrobiologije hrane – ispitivanje prisutnosti bakterija, plijesni i drugih mikroorganizama.

 

Tehnologije proizvodnje – kako nastaju proizvodi poput kruha, mlijeka, mesa, sokova, piva, konzervi itd.

 

Kontrole kvalitete i sigurnosti hrane – HACCP sustav, rok trajanja, sanitarne norme.

 

Analize hrane i laboratorijski rad – laboratorijsko ispitivanje hrane, vode, ambalaže.

 

Zdravstvene ispravnosti i deklariranja – kako označiti proizvod i što mora sadržavati etiketa.

 

Ambalaže i skladištenja – kako pakirati i čuvati hranu da se očuva kvaliteta.

 

Ekologije i zaštite okoliša – održiva proizvodnja, gospodarenje otpadom iz prehrambene industrije.

 

 

 

Što radi prehrambeni tehničar:

Po završetku škole prehrambeni tehničar može:

 

Raditi u proizvodnji hrane i pića – u pekarama, mljekarama, klaonicama, pivovarama, tvornicama sokova, sladoleda itd.

 

Provoditi kontrolu kvalitete i higijene – uzimati uzorke, mjeriti temperaturu, provjeravati čistoću.

 

Raditi u laboratoriju – kemijske i mikrobiološke analize hrane i sirovina.

 

Sudjelovati u razvoju novih proizvoda – recepture, poboljšanja okusa i kvalitete.

 

Voditi dokumentaciju i kontrolne zapise (HACCP, ISO standardi).

 

Savjetovati o pravilnoj prehrani (uz dodatne edukacije).

 

Raditi u sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji (nakon dodatne izobrazbe).

 

 

 

Gdje može raditi:

Tvornice i pogoni prehrambene industrije

Laboratoriji za kontrolu hrane i pića

Trgovački lanci i sustavi kontrole kvalitete

Javne institucije (npr. sanitarna inspekcija, HZJZ)

Ugostiteljski objekti s vlastitom proizvodnjom hrane

Privatni laboratoriji i konzultantske tvrtke

 

 

 

Mogućnosti nakon škole:

Studij prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma ili kemije

Zapošljavanje odmah nakon škole

Dodatne edukacije za HACCP i ISO certifikate, analitičare hrane ili nutricionističke savjetnike

 

 

 

Prehrambeni tehničar = stručnjak za sigurnu i kvalitetnu hranu. Od sirovine do gotovog proizvoda – prati cijeli proces kako bi hrana koju jedemo bila zdravstveno ispravna, ukusna i pravilno deklarirana. Ako voliš kemiju, biologiju i tehnologiju hrane, ovo je izvrsno zanimanje.