OBRAZOVNI
PROFIL:
Prehrambeni
tehničar / Prehrambena tehničarka
TRAJANJE: 3. GODINE
|
|
Proširenje
suradnje Srednje gospodarske škole Križevci i mliječne industrije Dukat d.d. u novoj školskoj godini
2024./2025. Srednja
gospodarska škola Križevci već dugi niz godina ostvaruje uspješnu poslovnu
suradnju s mliječnom industrijom Dukat d.d. prodajom viška proizvedenog mlijeka
iz govedarskog praktikuma naše škole.
Za slijedeću školsku godinu 2024./2025. škola će osim te suradnje
upotpuniti suradnju s Dukatom d.d. i
za upis učenika u 1. razred zanimanja Mljekar.
Dodatno
zainteresiranim učenicima koji će se školovati za zanimanje Mljekar, tvrtka
Dukat d.d. će nuditi i program stipendiranja učenika kojima podupire struke
važne za mljekarsku industriju, daje mladima uvid u rad u mliječnoj
industriji te ih priprema za izlazak na tržište rada.
Pogledajte
prezentaciju tvrtke Dukat d.d. |
Prehrambeni
tehničar je četverogodišnje srednjoškolsko
zanimanje koje priprema učenike za rad u proizvodnji, kontroli kvalitete i
analizi hrane i pića. Riječ je o vrlo traženom zanimanju u prehrambenoj
industriji jer osigurava da hrana koju jedemo bude sigurna, kvalitetna i
nutritivno vrijedna. Što
uči prehrambeni tehničar: Tijekom školovanja prehrambeni
tehničar stječe teorijska i praktična znanja iz: Kemije i biokemije hrane – sastav i kemijski procesi u hrani (bjelančevine, masti, vitamini,
minerali). Mikrobiologije hrane – ispitivanje prisutnosti bakterija, plijesni i drugih mikroorganizama. Tehnologije proizvodnje – kako nastaju proizvodi poput kruha, mlijeka, mesa, sokova, piva,
konzervi itd. Kontrole kvalitete i sigurnosti
hrane – HACCP sustav, rok trajanja, sanitarne norme. Analize hrane i laboratorijski rad – laboratorijsko ispitivanje hrane, vode, ambalaže. Zdravstvene ispravnosti i
deklariranja – kako označiti proizvod i što
mora sadržavati etiketa. Ambalaže i skladištenja – kako pakirati i čuvati hranu da se očuva kvaliteta. Ekologije i zaštite okoliša – održiva proizvodnja, gospodarenje otpadom iz prehrambene industrije. Što
radi prehrambeni tehničar: Po završetku škole prehrambeni
tehničar može: Raditi u proizvodnji hrane i pića – u pekarama, mljekarama, klaonicama, pivovarama, tvornicama sokova,
sladoleda itd. Provoditi kontrolu kvalitete i
higijene – uzimati uzorke, mjeriti
temperaturu, provjeravati čistoću. Raditi u laboratoriju – kemijske i mikrobiološke analize hrane i sirovina. Sudjelovati u razvoju novih
proizvoda – recepture, poboljšanja okusa i
kvalitete. Voditi dokumentaciju i kontrolne
zapise (HACCP, ISO standardi). Savjetovati o pravilnoj prehrani (uz dodatne edukacije). Raditi u sanitarnoj i
veterinarskoj inspekciji (nakon dodatne izobrazbe). Gdje
može raditi: Tvornice i pogoni prehrambene
industrije Laboratoriji za kontrolu hrane i
pića Trgovački lanci i sustavi kontrole
kvalitete Javne institucije (npr. sanitarna
inspekcija, HZJZ) Ugostiteljski objekti s vlastitom
proizvodnjom hrane Privatni laboratoriji i
konzultantske tvrtke Mogućnosti
nakon škole: Studij prehrambene tehnologije,
biotehnologije, nutricionizma ili kemije Zapošljavanje odmah nakon škole Dodatne edukacije za HACCP i ISO
certifikate, analitičare hrane ili nutricionističke savjetnike Prehrambeni
tehničar = stručnjak za sigurnu i kvalitetnu hranu. Od sirovine do gotovog proizvoda – prati cijeli proces kako bi hrana
koju jedemo bila zdravstveno ispravna, ukusna i pravilno deklarirana. Ako
voliš kemiju, biologiju i tehnologiju hrane, ovo je izvrsno zanimanje. |