OBRAZOVNI PROFIL:  VOĆAR – VINOGRADAR – VINAR

TRAJANJE:  3. GODINE

https://www.upisi.hr/upisi/

 O zanimanju…

Program se ostvaruje u školi, školskom vrtu, rasadnicima, obiteljskim gospodarstvima i vinarijama, sastoji se od općeobrazovnog i strukovnog dijela, u kojem će polaznik steći temeljna znanja i vještine

Omogućuje putovanja na domaće i inozemne strukovne sajmove, izložbe te sudjelovanje na natjecanjima

Traje tri godine, a završava Izradbom i obranom  završnog rada nakon kojeg se stječe zvane voćar-vinogradar-vinar

Nakon završetka ovog programa, ostvaruje se mogućnost daljnjeg školovanja polaganjem razlike sadržaja nastavnih predmeta iz  četverogodišnjih programa. Sljedeće školske godine polaznik se redovito upisuje u četvrti razred željenog zanimanja u četverogodišnjem programu. Polaganjem Ispita državne mature ostvaruje se mogućnost studiranja na jednom od studijskih programa viših ili visokih učilišta u Republici Hrvatskoj

Polaznik će razviti sljedeće kompetencije

Razlikovati specifičnosti  konvencionalne i ekološke proizvodnje voća, grožđa i vina

Provoditi tehnološke procese u proizvodnji i preradi voća i grožđa

Razlikovati specifičnosti pri izboru položaja, sadnji vinograda i voćnjaka, provođenju agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata

Provoditi  zaštitu bilja

Upotrebljavati strojeve, uređaje, alate i opremu i voćarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu

Pratiti i primjenjivati zakonske propise zaštite na radu i zaštite okoliša

Buduće radno mjesto

Rad u voćarskim i loznim rasadnicima

Rad u voćarskim, vinogradarskim i vinarskim gospodarstvima

Samozapošljavanje u sustavu OPG-a

Rad u hladnjačama, linijama za sortiranje, pakiranje i distribuciju voća i grožđa  

Rad na linijama za doradu i preradu voća i grožđa

Rad u vinarijama

 

POGLEDAJTE PPT PREZENTACIJU ŠKOLE

POGLEDAJTE VIDEO FILM

 

 

NASTAVNI PLAN

 

 

NASTAVNI PREDMET

TJEDNI BROJ SATI

 

 

1.razred

2.razred

3.razred

1.

hrvatski jezik

3

3

3

2.

strani jezik

2

2

2

3.

povijest

2

-

-

4.

tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

5.

politika i gospodarstvo

-

2

-

6.

etika / vjeronauk

1

1

1

7.

matematika

1

1

1

8.

računalstvo

-

-

1

9.

voćarstvo

2

2

2

10.

vinogradarstvo

2

2

-

11.

vinarstvo

-

-

2

12.

mehanizacija u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu

2

2

-

13.

zaštita bilja u voćarstvu i vinogradarstvu

-

-

2

14.

promet i vožnja

-

1

-

15. 

praktična nastava

14

14

14

 

ukupno

32

32

30

 

stručna praksa

80

80

35

 

 

VIN 001.JPG

VIN 002.JPG

VIN 58.jpg

VIN 52.jpg

VIN 50.jpg

VIN 54.jpg

VIN 09.jpg

VIN 10.jpg

VIN 56.jpg

VIN 62.jpg

VIN 64.jpg

VOCAR 70.jpg

VOCAR 72.jpg

VOCAR 74.jpg

VOCAR 76.jpg

VOCAR 841.JPG

VOCAR 86.jpg

VOCAR 80.JPG

VOCAR 821.JPG

VOCAR 24.jpg

VOCAR 25.jpg

VOCAR 26.jpg

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program voćar­­-vinogradar-vinar, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

Za obavljanje poslova vvv, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

Opis poslova

Uzgoju voća prethodi priprema tla čišćenjem, rigolanjem i gnojidbom. Na pripremljenom tlu, voćari sade stabla voćaka koja se potom njeguju gnojidbom, obrezivanjem, vezivanjem i vršikanjem. Voćke se cijepljenjem, prskanjem i zaprašivanjem štite od različitih štetočina i bolesti. Kada voće dozrije, voćari ga beru, sortiraju, etiketiraju, uskladištavaju i otpremaju na tržište. Voćari također mogu sušiti voće ili ga cijediti i proizvoditi voćne sokove.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Voćar treba imati znanja o kakvoći, pripremi i održavanju tla, vrsti i načinu sadnje i uzgoju voćaka, sredstvima i postupcima zaštite voćaka od štetočina i bolesti, nadalje znanja o vremenu dozrijevanja, načinima berbe, sortiranja i uskladištavanja, odnosno prerade i sušenja voća.

 Voćar treba biti dobrog tjelesnog zdravlja te fizički snažan i izdržljiv. Budući da rukuje brojnim alatima i strojevima, važna je dobra koordinacija pokreta i spretnost ruku i prstiju. Potreban je dobar vid, normalna sposobnost razlikovanja boja i svjetlina, te razvijeno osjetilo opipa i okusa.

 Od voćara se očekuje upornost, preciznost, sposobnost zapažanja. Također, treba poznavati uvjete zaštite na radu i pridržavati se ekoloških normativa.

Uvjeti rada

Voćari rade uglavnom na otvorenom, ali jedan dio svog radnog vremena provode u zatvorenim prostorima kao što su rasadnici, hladnjače i skladišta. Zbog rada na otvorenom ponekad su izloženi lošim vremenskim prilikama. Radno vrijeme teško je odrediti jer se radi sezonski, ovisno o vremenu sadnje i dozrijevanja voća.

Ovaj posao ne mogu obavljati osobe slabijeg općeg zdravstvenog stanja, osobito osobe s teškoćama koštano - mišićnog sustava, te osobe koje imaju teškoće dišnog sustava, alergije ili su osjetljivi na mirise kemikalija za zaprašivanje i gnojenje.

Srodna zanimanja

vrtlar, ratar

Mogućnosti zapošljavanja

Voćar može samostalno obavljati poslove kao poljoprivrednik, a može se i zapošljavati u poduzećima koja se bave proizvodnjom i preradom voća.