OBRAZOVNI
PROFIL: VOĆAR – VINOGRADAR – VINAR
TRAJANJE: 3. GODINE
O
zanimanju… Program se ostvaruje u školi, školskom vrtu, rasadnicima, obiteljskim
gospodarstvima i vinarijama, sastoji se od općeobrazovnog i strukovnog
dijela, u kojem će polaznik steći temeljna znanja i vještine Omogućuje putovanja na domaće i inozemne strukovne sajmove, izložbe te
sudjelovanje na natjecanjima Traje tri godine, a završava Izradbom i obranom završnog rada nakon
kojeg se stječe zvane voćar-vinogradar-vinar Nakon završetka ovog programa, ostvaruje se mogućnost daljnjeg školovanja
polaganjem razlike sadržaja nastavnih predmeta iz četverogodišnjih
programa. Sljedeće školske godine polaznik se redovito upisuje u četvrti
razred željenog zanimanja u četverogodišnjem programu. Polaganjem Ispita
državne mature ostvaruje se mogućnost studiranja na jednom od studijskih
programa viših ili visokih učilišta u Republici Hrvatskoj Polaznik će razviti sljedeće kompetencije Razlikovati specifičnosti konvencionalne i ekološke proizvodnje
voća, grožđa i vina Provoditi tehnološke procese u proizvodnji i preradi voća i grožđa Razlikovati specifičnosti pri izboru položaja, sadnji vinograda i voćnjaka,
provođenju agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata Provoditi zaštitu bilja Upotrebljavati strojeve, uređaje, alate i opremu i voćarstvu,
vinogradarstvu i podrumarstvu Pratiti i primjenjivati zakonske propise zaštite na radu i zaštite
okoliša Buduće radno mjesto Rad u voćarskim i loznim rasadnicima Rad u voćarskim, vinogradarskim i vinarskim gospodarstvima Samozapošljavanje u sustavu OPG-a Rad u hladnjačama, linijama za sortiranje, pakiranje i distribuciju voća
i grožđa Rad na linijama za doradu i preradu voća i grožđa Rad u vinarijama NASTAVNI PLAN
|
Potrebno obrazovanje Za upis u srednjoškolski obrazovni program voćar-vinogradar-vinar,
potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista
medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje
zanimanja. Za obavljanje poslova vvv,
potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.
Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija
za tržište rada. Opis poslova Uzgoju voća prethodi priprema tla čišćenjem, rigolanjem i gnojidbom. Na pripremljenom tlu, voćari sade
stabla voćaka koja se potom njeguju gnojidbom, obrezivanjem, vezivanjem i vršikanjem. Voćke se cijepljenjem, prskanjem i
zaprašivanjem štite od različitih štetočina i bolesti. Kada voće dozrije,
voćari ga beru, sortiraju, etiketiraju, uskladištavaju i otpremaju na
tržište. Voćari također mogu sušiti voće ili ga cijediti i proizvoditi voćne
sokove. Znanja, vještine i poželjne osobine Voćar treba imati znanja o kakvoći, pripremi i
održavanju tla, vrsti i načinu sadnje i uzgoju voćaka, sredstvima i
postupcima zaštite voćaka od štetočina i bolesti, nadalje znanja o vremenu
dozrijevanja, načinima berbe, sortiranja i uskladištavanja, odnosno prerade i
sušenja voća. Voćar treba biti dobrog tjelesnog zdravlja te
fizički snažan i izdržljiv. Budući da rukuje brojnim alatima i strojevima,
važna je dobra koordinacija pokreta i spretnost ruku i prstiju. Potreban je
dobar vid, normalna sposobnost razlikovanja boja i svjetlina, te razvijeno
osjetilo opipa i okusa. Od voćara se očekuje upornost, preciznost,
sposobnost zapažanja. Također, treba poznavati uvjete zaštite na radu i
pridržavati se ekoloških normativa. Uvjeti rada Voćari rade uglavnom na otvorenom, ali jedan dio
svog radnog vremena provode u zatvorenim prostorima kao što su rasadnici,
hladnjače i skladišta. Zbog rada na otvorenom ponekad su izloženi lošim
vremenskim prilikama. Radno vrijeme teško je odrediti jer se radi
sezonski, ovisno o vremenu sadnje i dozrijevanja voća. Ovaj posao ne mogu obavljati osobe slabijeg općeg
zdravstvenog stanja, osobito osobe s teškoćama koštano - mišićnog sustava, te
osobe koje imaju teškoće dišnog sustava, alergije ili su osjetljivi na mirise
kemikalija za zaprašivanje i gnojenje. Srodna zanimanja vrtlar, ratar Mogućnosti zapošljavanja Voćar može samostalno obavljati poslove kao
poljoprivrednik, a može se i zapošljavati u poduzećima koja se bave
proizvodnjom i preradom voća. |
|